Wykonanie
Pyszne kuleczki
kakaowo-lawendowe, dodatkowo jeszcze obtoczone w gorzkim
kakao. Kuleczki, które zrobiły prawdziwą furorę na czwartkowym spotkaniu wigilijnym na uczelni, przebijając nawet piernik. Zniknęły dosłownie w kilka minut. Ale rzeczywiście smakują ... A raczej smakowały, wybornie! Słodkie, jednak nie za słodkie, mocny
kakaowy smak delikatnie został przełamany przez aromat lawendy. Idealnie wpasowują się w świąteczny klimat. Tylko jedna rada! Od razu polecam Wam zrobić podwójną ich ilość!



/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (35 sztuk):400g
maślanych ciasteczek50g
masła1/2szkl
mleka2 łyżki
miodu3 łyżki
kakaoszczypta suszonej lawendy+
kakao (do obsypania)
Ciasteczka umieścić w naczyniu miksującym. Dodać suszoną lawendę. Do rondelka wlać
mleko, dodać
masło,
miód i
kakao. Zagotować, aż do rozpuszczenia się
masła i
miodu. Wlać do
ciasteczek, do naczynia miksującego. Zamknąć pokrywę. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 4 minuty. Wyłączyć. Otworzyć pokrywę naczynia i odstawić do ostygnięcia. Gdy
ciasteczkowa masa będzie już zimna (powinna być gęsta i dość zwarta) formować z niej kulki, obtaczać w gorzkim
kakao i układać na silikonowej macie (można na folii spożywczej). Wstawić do lodówki na około dwie godziny. Po tym czasie
trufle są już gotowe do zjedzenia.
