ßßß Cookit - przepis na Co zamiast cukru? Syrop daktylowy

Co zamiast cukru? Syrop daktylowy

nazwa

Wykonanie

Wpisałam w wyszukiwarkę internetową "Google" hasło CZYM ZASTĄPIĆ CUKIER i wyskoczyło. Stewia, cukier brzozowy, miód, lukrecja, wanilia. No i syrop daktylowy.
Początkowo chciałam go kupić, bo widziałam wcześniej taki syrop w supermarketach, ale kosztował krocie. Chyba dlatego, że był "ekologiczny i fit" Taki napis zmienia wszystko.
Daktyle naturalnie suszone kosztują kilka złotych. A woda kilka groszy.
Pomyślałam, podumałam i wymyśliłam. Przecież to nic innego jak rozmiękczone w wodzie daktyle!
Nie mogłam nigdzie znaleźć dobrego przepisu, więc wykorzystałam dwa sposoby przyrządzania.
Zapraszam na ciąg dalszy moich zboczeń kulinarnych. Syrop "miód" daktylowy !
Sposób I (na zdjęciu)
Robiony tym sposobem jest niezbyt gęsty i będę go wykorzystywać do marynat, słodzenia kawy, owsianki, słodkich kasz, albo do sosów.
Składniki na 300g:
100g suszonych daktyli bez pestek
200ml gorącej wody
Daktyle zalać wodą, poczekać 3 godziny i zmiksować.
Żeby syrop był klarowny, tak jak na sklepowych półkach możecie przetrzeć syrop przez sito. Ale wtedy będziecie potrzebowali mnóstwa daktyli i większej cierpliwości.
Sposób II
Syrop wyszedł bardzo gęsty i ciemniejszy. Chyba dobrze sprawdzi się jako zamiennik miodu, albo syropu klonowego. Do ciast, ciasteczek i polewania naleśników.
Składniki na ciut miej niż 300g:
100g daktyli
370ml gorącej wody
Daktyle zalać wodą, poczekaj 3 godziny i zmiksować. Odczekać kolejne 3 godziny. Po tym czasie gotować 40 minut na wolnym ogniu.
Za każdym razem, przed użyciem należy syropem dobrze wstrząsnąć, albo wymieszać.
Przepis leci do akcji "Domowy wyrób" i "Słodycze bez cukru". Mam nadzieję, że miłośnicy syropu daktylowego pomogą mi udoskonalić przepis :)
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/08/co-zamiast-cukru-syrop-daktylowy.html