ßßß Cookit - przepis na Obiad, który rozpływa się w ustach...

Obiad, który rozpływa się w ustach...

nazwa

Wykonanie

Właściwie nie mam pojęcia, dlaczego nie pokazałam Wam jeszcze tego mięsa. Robię je od lat, a w zasadzie robimy, bo przepis dostałam od Mamy. Mięso smakuje obłędnie - jest delikatne, a zarazem niezwykle aromatyczne. Rozpływa się w ustach! Jest doskonałe zarówno na codzienny obiad, jak i na wystawne przyjęcia. Przygotowanie jest niezwykle szybkie - najwięcej czasu zajmuje krojenie pieczarek :) Wybaczcie za zdjęcie, nie jest zbyt wyraźne, ale zawsze zapominam zrobić. Tym razem przypomniałam sobie w ostatniej chwili, dlatego tak mało widać. Bardzo gorąco polecam Wam to wspaniałe mięso!
Składniki:
- ok. 500 g schabu,
- majonez (1 łyżka na każdy plaster mięsa),
- 2 cebule,
- ok. 300 g pieczarek,
- ser żółty (do posypania),
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony Prymat.
Schab myjemy, kroimy na plastry, rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy z obu stron przyprawami. Plastry schabu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy majonezem, układamy pokrojoną w cienkie plastry cebulę (2 plastry na schab). Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki i układamy na mięsie. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Jeśli schab będzie mniej rozbity, należy piec trochę dłużej. Po tym czasie posypujemy po wierzchu startym serem i zapiekamy kolejne 10 minut, do rozpuszczenia sera. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/08/obiad-ktory-rozpywa-sie-w-ustach.html