ßßß
Składniki (robiłam z potrójnej porcji - wyszły 4 słoiki średniej wielkości):- 500 g skórki arbuza,- 600 g cukru,- skórka z 1/3 cytryny,- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.Skórkę obieramy z zielonej warstwy za pomocą obieraczki (lub cieniutko nożem). Kroimy na mniejsze kawałki i zanurzamy w miksturze: sodę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku, dodajemy 3 szklanki zimnej wody, mieszamy. Zostawiamy arbuza w mieszance na 4 godziny. Po tym czasie 5-6 razy opłukujemy arbuza pod bieżącą wodą. W garnku umieszczamy 300 g cukru, dodajemy 2 szklanki wody. Zagotowujemy, gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy arbuza i gotujemy od momentu wrzenia przez 15 minut. Kuchenkę wyłączamy, garnek przykrywamy i zostawiamy na całą noc.Rano dodajemy do garnka pozostały cukier (300 g) oraz skórkę z cytryny, ponownie zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny. Gotową konfiturę umieszczamy w przygotowanych słoikach, odwracamy do góry dnem. Smacznego!