ßßß Cookit - przepis na Nalewka czereśniowa na wódce

Nalewka czereśniowa na wódce

nazwa

Wykonanie

O czereśniowej nalewce słyszałam wiele, jednak nigdy szczególnie nie lubiłam przyrządzania domowych nalewek. W tym roku (za sprawą nalewki miętowej) postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobiłam kilka buteleczek. Wybrałam te, które zbierały najwięcej pochlebnych opinii na różnych blogach, gdyż wielkiego doświadczenia w tej materii nie posiadam. Miętowa wyszła przepyszna, co bardzo mnie zmotywowało. Czereśniowa również, więc czuję jeszcze większą motywację. Teraz czekam na czereśniową na rumie - ta ponoć jest najlepsza. Wkrótce przepis :)
Składniki (ja robiłam z mniejszej porcji, a szkoda :)):
- 1 kg czereśni (dałam z pestkami),
- 400 g cukru,
- 1 l dowolnej wódki (czystej),
- sok z 1 cytryny.
Przygotowanie dzieli się na 3 etapy, rozłożone w czasie; wykonujemy po kolei:
1. dzień : czereśnie dokładnie myjemy, pozbawiamy ogonków. Umieszczamy w dużym słoju lub szklanym naczyniu z pokrywką, zalewamy wódką. Zostawiamy na 4 tygodnie.
Po 4 tygodniach : przelewamy nalewkę przez sitko. Wódkę umieszczamy w słoju, owoce w drugim. Do wódki dodajemy sok z cytryny, owoce zasypujemy cukrem. Zostawiamy na tydzień.
Po tygodniu : powstały sok (w słoiku z czereśniami i cukrem) dodajemy do słoja z wódką i sokiem z cytryny. Najlepiej ze słoika przecedzić płyn do butelek. Zostawiamy na 3 miesiące w ciemnym miejscu. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/08/nalewka-czeresniowa-na-wodce.html