ßßß Cookit - przepis na Nalewka miętowa

Nalewka miętowa

nazwa

Wykonanie

Całkiem niedawno prawdziwie doceniłam miętę. Oprócz walorów smakowych, bardzo korzystnie wpływa na zdrowie, szczególnie na układ trawienny. Napar z mięty skutecznie pomaga w walce z bolącym żołądkiem i niestrawnością. Okazuje się, że ma także właściwości rozkurczowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, działa uspokajająco i warto ją pić w problemach z bezsennością oraz w przeziębieniach (łagodzi ból, przynosi ulgę, udrażnia nos). Oprócz tego korzystnie wpływa na ciśnienie. Wszystkie wymienione właściwości* dotyczą naparu z mięty, w dawce i proporcjach odpowiednio dobranych do osiągnięcia pożądanego celu. Sugerując się przede wszystkim właściwościami cennymi dla procesu trawienia oraz samym smakiem mięty, za którym przepadam, postanowiłam zrobić nalewkę. Przepis znalazłam u Agi i lekko zmodyfikowałam, ze względu na deficyt pewnych składników. Nalewka wyszła przepyszna... i coś czuję, że wartości smakowe będą przodować :)
Składniki (na 1,25 l nalewki):
- 200 ml spirytusu,
- 250 ml wódki,
- liście z ok. 10 łodyg mięty (2 duże garście),
- 300 g cukru,
- 750 ml przegotowanej wody.
Liście dokładnie myjemy, umieszczamy w dużym słoiku, zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem oraz wódką. Słoik zakręcamy, mieszamy, zostawiamy na 3 dni w ciemnym miejscu. Co jakiś czas wstrząsamy słoikiem. Po 3 dniach nalewkę przelewamy przez drobne sitko lub gazę, wyciskamy liście. Dolewamy zimnej wody (przegotowanej), mieszamy, przelewamy do butelek lub karafki. Smacznego! ;)
* źródło
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/07/nalewka-mietowa.html