Wykonanie
Ostatnio napatrzyłam się na dania wykonane z użyciem
ciasta francuskiego i postanowiłam też coś przygotować na szybko. Okazało się jednak, że w lodówce same resztki, ale nie ma tego złego... Uwinęłam się szybciutko i w 15 minut miałam gotowe pyszne ciepłe kanapeczki, a raczej kanapy :-) Posmakowały na tyle, że znikneły szybciej niż przewidywałam i na pewno częściej
będę teraz robiła taką wersję kanapek :-)KANAPKA NA CIEPŁO2 pasy
ciasta francuskiego o szerokości około 12 cm10 ziaren
kopru włoskiego rozbitych w moździerzu1/2
sera camembert naturalnego (ok 60g)2 plastry
sera żółtego2 - 3 plastry
pasztetowej1 nieduży
pomidorsólpieprzmieszanka ostrych przypraw w młynku
Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Na cieście (zachowując odstępy od brzegów) układamy pokrojony w plasterki
ser camembert, rozdrobnioną
pasztetową i pokrojony w kostkę
żółty ser. Posypujemy
przyprawami i układamy pokrojonego w małe cząstki
pomidora.Ciasto delikatnie zawijamy do góry i sklejamy brzegi. Nie musimy tego robić bardzo dokładnie, ale powinno być przynajmniej dobrze wywinięte w górę.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 °C i pieczemy przez około 10 minut - do zarumienienia się ciasta.SMACZNEGO :-)