ßßß Cookit - przepis na Nalewka cytrynowa

Nalewka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Kolejna nalewka, która wyszła spod moich rąk. Nadaje się do samodzielnego spożycia jak i do drinków. Na pewno też świetnie sprawdzi się w deserach z cytrynowymi kremami. Moje koleżanki ją uwielbiają, choć bywa zdradliwa. Te, które już raz ją piły, następnym razem robią to z większą ostrożnością ;-) Oczywiście panom też smakuje :-)
0,5 litra spirytusu
4 duże cytryny
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
Wodę mieszamy z cukrem i zagotowujemy.
Cytryny dokładnie myjemy, parzymy, cienko obieramy (tak, aby skórka była z możliwie jak najmniejszą warstwą białego miąższu) i dokładnie wyciskamy sok. Skórkę wraz z sokiem dodajemy do wody z cukrem, mieszamy i studzimy.
Po ostudzeniu (to ważne) zalewamy spirytusem.
Odstawiamy na dwa tygodnie, po tym czasie odcedzamy i odstawiamy na kolejne trzy tygodnie.
Jeśli nalewka wyjdzie za kwaśna lub za mocna można ją rozcieńczyć.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/10/nalewka-cytrynowa.html