Wykonanie
Kolejna
nalewka, która wyszła
spod moich rąk. Nadaje się do samodzielnego spożycia jak i do
drinków. Na pewno też świetnie sprawdzi się w deserach z cytrynowymi kremami. Moje koleżanki ją uwielbiają, choć bywa zdradliwa. Te, które już raz ją piły, następnym razem robią to z większą ostrożnością ;-) Oczywiście
panom też smakuje :-)0,5 litra
spirytusu4 duże
cytryny1 szklanka
cukru2 szklanki
wodyWodę mieszamy z
cukrem i zagotowujemy.
Cytryny dokładnie myjemy, parzymy, cienko obieramy (tak, aby skórka była z możliwie jak najmniejszą warstwą białego miąższu) i dokładnie wyciskamy sok. Skórkę wraz z
sokiem dodajemy do
wody z
cukrem, mieszamy i studzimy.Po ostudzeniu (to ważne) zalewamy
spirytusem.Odstawiamy na dwa tygodnie, po tym czasie odcedzamy i odstawiamy na kolejne trzy tygodnie.Jeśli
nalewka wyjdzie za kwaśna lub za mocna można ją rozcieńczyć.SMACZNEGO :-)