Wykonanie
Pierwszy raz tego imponującego
kurczaka zobaczyłam w programie „Kuchenne rewolucje”, gdzie
Magda Gessler ratowała jedną z restauracji. Stwierdziłam, że
kurczak ten wymaga zapewne wiele pracy i nie ma szans zrobić go w domu. Jednak gdy wpisałam w wyszukiwarce jego nazwę okazało się, że naprawdę dużo osób robi tego
kurczaka. Więc i ja postanowiłam spróbować. Jest to idealna potrawa na niedzielny obiad jak i również uroczystą kolację. Nie ma z nim dużo pracy.
Kurczak w całości (mój ma ok. 2kg)Butelka z
piwemUlubione
przyprawy i
ziołaTroszkę
oliwyKurczaka przygotować należy dzień wcześniej, tak aby marynował się całą noc.
Kurczaka umyć, wysuszyć. A następnie wysmarować
oliwą, ulubionymi
przyprawami i
ziołami. Zostawić w lodówce na całą noc. Butelkę w
piwem wymoczyć w wodzie, tak aby odeszły wszystkie etykietki. Odlać połowę
piwa do szklanki. Nabić
kurczaka na butelkę, tak aby koniec butelki wystawał na zewnątrz. Piec w piekarniku (w zależności od wagi
kurczaka, na 1kg masy przypada 1 godzina pieczenia, ja piekłam 2 godziny). Podczas pieczenia można polewać
kurczaka piwem.