ßßß Cookit - przepis na Kurczak nabity na butelkę

Kurczak nabity na butelkę

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz tego imponującego kurczaka zobaczyłam w programie „Kuchenne rewolucje”, gdzie Magda Gessler ratowała jedną z restauracji. Stwierdziłam, że kurczak ten wymaga zapewne wiele pracy i nie ma szans zrobić go w domu. Jednak gdy wpisałam w wyszukiwarce jego nazwę okazało się, że naprawdę dużo osób robi tego kurczaka. Więc i ja postanowiłam spróbować. Jest to idealna potrawa na niedzielny obiad jak i również uroczystą kolację. Nie ma z nim dużo pracy.
Kurczak w całości (mój ma ok. 2kg)
Butelka z piwem
Ulubione przyprawy i zioła
Troszkę oliwy
Kurczaka przygotować należy dzień wcześniej, tak aby marynował się całą noc. Kurczaka umyć, wysuszyć. A następnie wysmarować oliwą, ulubionymi przyprawami i ziołami. Zostawić w lodówce na całą noc. Butelkę w piwem wymoczyć w wodzie, tak aby odeszły wszystkie etykietki. Odlać połowę piwa do szklanki. Nabić kurczaka na butelkę, tak aby koniec butelki wystawał na zewnątrz. Piec w piekarniku (w zależności od wagi kurczaka, na 1kg masy przypada 1 godzina pieczenia, ja piekłam 2 godziny). Podczas pieczenia można polewać kurczaka piwem.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/07/kurczak-nabity-na-butelke.html