Wykonanie
Jajka w koszulce to sposób na pyszne śniadanie. Najlepiej podawać na tostach i posypane
szczypiorkiem lub
rzeżuchą.
Są różne sposoby na gotowanie
jajka w koszulce.W obu przypadkach potrzebny jest gotująca się
woda, niektórzy dodają
ocet twierdząc że szybciej się ścina
białko. Ja nie dałam
octu i wyszło mi, a za to nie wdychałam oparów z
octu, które są nieprzyjemne.1.
Jajko wbić do szklanki uważając żeby
żółtko się nie rozlało. Dodać troszkę
masła.
Wodę zamieszać, żeby zrobił się jakby wir. Wlać powoli na gotujący się wrzątek i od razu mieszać łyżką, tak aby
białko okalało
żółtko i ścinało się. Gotować ok. 2 minuty.2. Do gotowania
jajka można użyć woreczka foliowego. Do woreczka wlać ostrożnie
jajko, dodać również trochę
masła i taki woreczek włożyć na wrzątek i gotować tak jak wyżej. Jest to prostsza wersja bo nie trzeba mieszać.