Wykonanie
Kuleczki z
amarantusa to zdrowsza wersja
słodyczy. Powinny smakować wszystkim (moje dziecko bardzo lubi pralinki i batoniki w domowej wersji ;) ).W takich "pralinkach" możemy przemycić każdy rodzaj
bakalii, za którymi nasze dzieci nie przepadają.Przepis powstał dosyć dawno, a zdjęcie znalazłam dopiero teraz, tak więc ilości podaję trochę "na oko".ok. 1 szklanki
amarantusa preparowanego1/3 szklanki
żurawiny suszonej1/3 szklanki
rodzynekŻurawinę oraz
rodzynki zalej wrzątkiem i poczekaj kilkanaście minut.Odcedź i przełóż do miski. Zmiksuj blenderem ręcznym (lub mikserem z ostrzami "S") na niezbyt gładką masę.Dosyp
amarantus w takiej ilości, aby masa się kleiła.Powstałą masę przełóż do silikonowej foremki na
czekoladki .Włóż do lodówki na pół godziny.