ßßß Cookit - przepis na Galette śliwkowe

Galette śliwkowe

nazwa

Wykonanie

Na dobry początek pytanie: wybiera się ktoś z Was na Święto Ceramiki w Bolesławcu albo Jakuby w Gorlitz/Zgorzelcu ? Ja będę na obu tych świętach i zapraszam serdecznie. :) Zalinkowałam nazwy świąt, jeśli ktoś jest ciekawy, co dokładnie będzie można tam zobaczyć.
Swoją drogą, pyszne i proste ciasto. Inspirowałam się przepisem Olciaky vel Olcik, jednak wprowadziłam swoje małe modyfikacje.
/4 porcje widoczne na zdjęciu/
- 200g mąki razowej Młyny w Stoisławiu
- 100g zimnej margaryny
- 2 łyżki stevii
- 4 łyżka lodowatej wody
- starta skórka z cytryny
- 300g śliwek
- 1 łyżka margaryny
- stewia
Mąkę mieszamy ze stewią i skórką cytrynową, następnie dodajemy zimną margarynę i lodowatą wodę. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy je na pół godziny do lodówki (ja włożyłam na całą noc i było w porządku). W tym czasie śliwki myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4mm, rozprowadzamy na nim odrobinę miękkiej margaryny, następnie układamy odsączone z cytrynowego soku śliwki. Boki ciasta zawijamy tak, by przykryły część śliwek, a następnie posypujemy je stewią. Pieczemy 30 minut w 175 stopniach.
Źródło:http://relishingmeals.blogspot.com/2012/08/37-sunday.html