Wykonanie
Dużo, dużo spraw do załatwienia. A może nie aż tak? Nocna burza, burza poranna, nieustający harmider za oknem. Czekam na popołudniowy relaks, tymczasem zaraz uciekam do miasta. Zostawiam Was teraz z prostym śniadaniem i
ciastem, prostym, a nawet zdrowym.
Śliwkowe lato w pigułce .Mam talent do "pożegnalnych" wypieków. Tygodniami nie
mogę się zabrać za upieczenie czegoś, a kiedy nadchodzi moment wyjazdu bliskiej osoby, realizuję kilka przepisów w ciągu paru dni. Ta, moje pożegnalne ciasto, moja specjalność. Pieczone wiele
razy, za każdym razem pyszne, za każdym razem trochę inne. Latem czy zimą, idealne do kubka gorącego
kakao, a może po prostu
herbaty.

- 2 szklanki
mąki razowej (użyłam Młyny w Stoisławiu)- 1 szklanka
maślanki- 1
jajko- 30g
stewii- 1 łyżeczka
sody- szczypta
soli (użyłam
soli morskiej Sante)- 350g
śliwek bez pestekW misce zmieszać suche składniki. W drugiej roztrzepać
jajko, a następnie wymieszać z
maślanką. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Przelać do formy, na wierchu ułożyć pokrojone
śliwki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piec około 40 minut.Inspiracja