Wykonanie

carrot scones, plain yoghurt with honey and raspberries, Inka with milkOstatni piątek, którego nie wyczekiwałam z niecierpliwością. Przez najbliższe dziewięć miesięcy z małymi odstępstwami ten dzień będzie moim wyznacznikiem przerwy od obowiązków, swego rodzaju metą i przyzwoleniem na odpoczynek. Teraz tego nie czuję, jednak pewną wyjątkowość piątkowego poranka postanowiłam przypieczętować kolejnym eksperymentem dodania warzyw do ciast. Z kuchni wołały do mnie psujące się
marchewki, a po głowie rozchodziło się echo
planów dotyczących ciasta
marchewkowego. Sama w domu, ciasto? Nie chce mi się . Coś mniejszego. Coś jednorazowego. Coś jak
ciasteczka. Za oknem deszcz, w domu The Doors i zapach ciasta. Niech tak zostanie.

Przepis /10-12 sztuk/- 225g
mąki żytniej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 4 łyżki
stevii (u mnie to 4g)- 75ml
maślanki- 40g
masła- 1
jajko- 2 średnie
marchewkiMąkę przesiewamy ze
stevią i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy
masło i wyrabiamy coś na kształt kruszonki.
Jajko miksujemy z
maślanką i przelewamy do miski, zostawiając łyżkę na wysmarowanie bułeczek. Startą na tarce
marchewkę dodajemy do ciasta i mieszamy. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kółka o średnicy 5cm LUB formujemy
ciastka rękoma. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 200* piekarniku przez 20-25 minut.