ßßß Cookit - przepis na "Pijane" brzoskwinie w cieście francuskim

"Pijane" brzoskwinie w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Dziś bawiliśmy się trochę wyglądem bloga. Zdjęcia, których użyliśmy zostały zrobione w ostatni weekend w skansenie w Chorzowie. Mam nadzieję, że się wam podoba.
Dzisiejszy przepis jest trochę eksperymentalny. W moim ulubionym warzywniaku kupiłam pierwsze w tym roku świeże brzoskwinie. Są raczej małe, nie przypominają tych z koszyczków w supermarkecie, ale cudownie pachną i są słodkie i soczyste. Pomyślałam, że skoro mam ciasto francuskie, mogłabym upiec coś owocowego. Jednocześnie chciałam żeby było to coś nowego. Dlatego postanowiłam trochę "podkręcić" brzoskwinie. Ponieważ lubię owoce z alkoholem, padło na marynowanie w zalewie alkoholowej. Ponieważ byłam w nastroju do eksperymentów, padło na campari i limoncello.
Składniki na 9 ciasteczek:
3-4 nieduże dojrzałe brzoskwinie
1 arkusz ciasta francuskiego o wadze 275 g
20 ml campari
20 ml limoncello
łyżka cukru demerara
opcjonalnie cukier puder do posypania
Brzoskwinie umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i pozbawić skórki (łatwo mi mówić, bo moje były tak dojrzałe, ze skórka schodziła praktycznie sama, pokroić na cząstki i włożyć do miski. Zalać campari i limocello dodać cukier. Wymieszać żeby każda cząstka pokryła się płynem i odstawić na 10 min. Nie dłużej, bo owoce mogą wchłonąć za dużo goryczy z campari, a chodzi o to żeby nabrały odrobinę niezwykłego, trudnego do opisania posmaku.
Przygotować ciasto: rozwinięty arkusz podzielić na trzy równe pasy, które następnie należy podzielić na trzy prostokąty każdy. Na każdym prostokącie należy w zrobić trzy nacięcia o długości 2-3 cm prostopadłe do krótszego brzegu w odległości ok. 1 cm od brzegu ciasta. Na drugiej połówce układać 2-3 cząstki brzoskwini osączone z zalewy alkoholowej, przykrywać połówką z nacięciami. Brzegi ciastka docisnąć do siebie delikatnie widelcem.
Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2012/07/pijane-brzoskwinie-w-ciescie-francuskim.html