Wykonanie
Dzisiaj włoska klasyka: czerwone Americano.Początkowo
drink ten nazywał się Milano-Torino i był serwowany bez
wody gazowanej. Jednak jego spopularyzowanie przypisuje się (jak chyba większości klasycznych
drinków) Amerykanom i okresowi prohibicji.W czasach tych Amerykanie mogli oficjalnie napić się wyłącznie na wyjazdach zagranicznych. Wyjeżdżali również do Włoch. Poznali tam krwistoczerwony
likier Campari (szczegółowo opisany przy okazji przeze mnie tutaj). Włosi wciąż jeszcze traktowali bittery jako coś, co dzisiaj nazwalibyśmy
napojami energetycznymi, Amerykanie jednak uznali ten
alkohol za świetny dodatek do posiłków. Włoscy barmani, aby zyskać jeszcze większą rzeszę amerykańskich turystów, stworzyli
drinka na bazie
Campari, z dodatkiem
czerwonego wermutu, aby go nieco osłodzić.To właśnie za sprawą pierwszych wielkich fanów tego koktajlu powstała jego nazwa, Americano.Dodatkową ciekawostką może być fakt, iż Americano, a nie znane wszystkim
Vodka Martini, było pierwszym zamówionym przez Jamesa Bonda
drinkiem w pierwszej książce Iana Flemminga o Agencie 007 - Casino
Royale.Składniki30 ml
Campari30 ml
czerwonego wermutuwoda gazowanaplasterek
cytryny do dekoracjiDo wypełnionej
lodem szklanki przelać
campari i
wermut. Całość dopełnić
wodą gazowaną i udekorować plasterkiem
cytryny.Karola
mówi, że lepiej smakuje, gdy plasterek wyciśnie się do środka
drinka :)Alla salute!