Wykonanie
Mamy październik a za oknem zima na całego. Ujemna temperatura, wszystko przykryte śniegiem. Lepiej zostać w taką pogodę w domu.Czas więc na kolejną
alkoholową propozycję na chłodne wieczory.Proponowany
napój idealnie nada się na imprezy w długie zimowe noce, gdyż jest połączeniem koktajlu z rozgrzewającą mocą
wódki-
żubrówki i
cynamonu.Skoro to pierwszy
drink typu koktajlowego na blogu, to wypada dodać parę słów wstępu.Koktajl w kieliszku martini podaje się zawsze bez
lodu, co oznacza, iż zarazem szkło, jak i składniki
drinka należy schłodzić. Takiego
drinka należy pić od razu po przelaniu do kieliszka koktajlowego, gdy jest wciąż zimny.Kieliszek trzymamy za nóżkę, by uniknąć ogrzana składników koktajlu.Do sporządzenia
napoju użyto
wódki żubrówki - jednego z najbardziej rozpoznawalnych
polskich alkoholi.
Żubrówka jest znana od co najmniej XVII wieku. W 1926 r. Polmos opracował sposób masowej produkcji
żubrówki, której znak towarowy został zarejestrowany. Charakterystyki kolor i smak
wódki pochodzi wyłącznie z umieszczonego (co jest jej znakiem rozpoznawczym) źdźbła trawy żubrowej, czyli turówki wonnej, rosnącej w Puszczy Białowieskiej.Pewnie każdy zna smak
żubrówki z
sokiem jabłkowym. Poniżej propozycja nieco elegantszego podania.Składniki:150 ml
soku jabłkowego40 ml
żubrówkicynamonskórka z
jabłka do dekoracjiSok i
żubrówkę wlać do shakera wypełnionego
lodem i energicznie wstrząsnąć. Przelać do kieliszka typu martini udekorowanego krustarandem z
cukru-kryształu (jak dobrze zrobić krustarandy z różnych składników będzie szczegółowo w jednym z nadchodzących wpisów). Na górę
drinka wsypać szczyptę
cynamonu. Udekorować skórką z
jabłka.Na zdrowie!