Wykonanie
            Nieodłącznie z kuchnią rosyjską kojarzy się kwas. Naturalnie myśląc o nim mamy po pierwsze na myśli kwas 
chlebowy. Nie tylko jednak ten 
napój w tysiącletniej historii kuchni rosyjskiej pojawił się dla orzeźwienia. Rosjanie znają wiele przepisów na kwasy 
owocowe. Poniżej przepis na jeden z najpopularniejszych.Składniki:500 g 
żurawinylitr 
wodypółtora szklanki 
cukru25 g 
drożdżyŻurawinę utrzeć końcówką do zup z blendera. Umieścić w sicie nad miską i odstawić, aż odcieknie z masy sok. Osuszoną miazgę zalać gorącą 
wodą i gotować kwadrans. Odcedzić 
wywar. Dodać 
cukier, doprowadzić do wrzenia a następnie schłodzić do temperatury pokojowej. 
Drożdże rozetrzeć aż będą płynne. Dodać je do 
wywaru oraz wlać wcześniej odcedzony 
sok żurawinowy. Wymieszać dokładnie. Jeszcze raz przecedzić. Rozlać do butelek, zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie 
napój jest gotowy do spożycia. Pić schłodzone. Można zapasteryzować, inaczej wypić w ciągu maksymalnie 5 dni od przygotowania.
