Wykonanie
Do niniejszego przepisu zainspirował nas oczywiście produkt pewnego dużego koncernu.Domowa wersja wyszła prawie identyczna w smaku, chociaż u nas powstała tylko z kilku składników, wliczając te w gotowym
syropie ;) Dodatkowo smak wzbogacił jaśmin z mieszanki
herbaty, której użyliśmy. Esencja nie była zaparzana we wrzątku, dzięki
czemu nie było często wyczuwalnego gorzkiego posmaku zielonej
herbaty. Ideał na takie upały jak dziś w
Krakowie :)Składniki na 1 litr
napoju:5 łyżeczek mocnej dobrej zielonej
herbaty (u nas jaśminowa)200 ml
wody5 łyżek
syropu z
mango (u nas firmy
Monini)3 łyżki
soku z cytrynyniegazowana
woda źródlana
lódZagotować
wodę i odstawić na chwilę. Zaparzając
herbatę w temperaturze 80 stopni unikniemy specyficznego gorzkiego posmaku, który często zniechęca do zielonej
herbaty. Ostudzić. Zimną esencję herbacianą przelać do dzbanka. Dodać
syrop i
sok z cytryny. Dopełnić
wodą tak, aby zostało miejsce na
lód. Wymieszać. Ewentualnie dodać jeszcze
syropu lub soku do smaku. Podawać schłodzone z kostkami
lodu.