Wykonanie
Tapioka jest
skrobią pozyskiwaną z korzenia
manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele
białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Jest bardzo popularna w kuchni tajskiej, gdzie służy do zagęszczania ale i przygotowywania pysznych deserów. Ten jest nieco nietypowy, ponieważ przygotowany został z mączką a nie o wiele popularniejszymi perełkami tapioki, które jeszcze zagoszczą na naszym blogu.Składniki na 4 porcje:400 ml
mleczka kokosowego3 czubate łyżki
mąki z tapioki (nie kuleczek)3 łyżki
wiórków kokosowych2-3 łyżki
cukru palmowego (można zastąpić trzcinowym, można dać trochę więcej jeśli chcemy słodszy deser)sok i skórka z 1
limonkiWszystkie składniki umieścić w garnku. Podgrzewać na wolnym ogniu aż deser zagotuje się i zgęstnieje do konsystencji
kisielu. Należy mieszać cały czas, bo
mąka z tapioki ma tendencję do gęstnienia i zbrylania się w nieapetyczne kluchy (które na szczęście dają się jeszcze rozmieszać) w tym samym momencie, w którym odwrócę na chwilę wzrok. Rozłożyć do 4 szklanek lub pucharków, można podawać ciepłe lub schłodzić przez noc w lodówce.