Wykonanie
Kruche
kardamonowe ciasteczka to był niezły eksperyment. Postanowiłem zatem znów zaryzykować. Bardzo chciałem zrobić
ciasteczka o smaku
kawy. Od razu jednak uznałem, że wsypanie zwykłej mielonej
kawy może zepsuć ich smak. Podobnie dolanie do składników zaparzonej
kawy. Postanowiłem jako dodatków smaków użyć nieco
kawy rozpuszczalnej oraz w ramach lepkiego płynu, jak w ciasteczkach
limonkowych,
likieru Kahlua.Efekt: bardziej niż zadowalający :)Składniki na ok. 16
ciasteczek:100 g
masła2/3 szklanki
brązowego cukru Demerara1 i 1/4 szklanki
mąki pszennejpół łyżeczki
kardamonujajkołyżeczka
kawy rozpuszczalnej50 ml
likieru KahluaWszystkie składniki, w tym
likier, umieścić w robocie kuchennym. Jak zwykle przypominam, aby używać wyłącznie zimnego
masła -
ciastka tak przygotowane na pewno będą odpowiednio kruche, ale nie za twarde.Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, jest gotowe. Nie zbije się ono w kulę - ze względu na
likier i
jajko będzie ono bardziej lepkie niż normalne surowe kruche ciasto. Powinno przy tym mocno pachnieć
kawą i
masłem. Ciasto wybrać łyżką z misy robota na wcześniej przygotowaną folię spożywczą. Następnie należy nadać mu formę w miarę długiego wałka, zawinąć szczelnie w folię oraz odłożyć na nie krócej niż godzinę do lodówki celem schłodzenia. Po tym z gotowego, zimnego wałka odcinać grube na ok. 5 mm
ciasteczka.Później
ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż
spody ciastek się zezłocą).Uwaga, pod wpływem ciepła
ciasteczka się "rozpływają", więc należy ułożyć je w dość dużej odległości od siebie.