Wykonanie
Widziałem dzisiaj profesjonalną barmańską kruszarkę do
lodu. Ręczną. Gigantyczną. Na pewno nie do naszej kuchni. A do tego
drogą jak cholera ;pMuszę przyznać, że jednak kruszenie bez oprzyrządowania
daje o wiele więcej radości. Wystarczy kostki
lodu wrzucić do grubego worka i po kilku chwilach mamy efekt jak w najlepszym barze. A można się przy tym powyżywać tłuczkiem do
mięsa ;)Ważna rada: kruszony
lód topi się o wiele szybciej - należy zatem dać go więcej niż
lodu w kostkach, inaczej topiący się
lód rozrzedzi nam
drinka.Caipiroska to wersja Caipinhy, w której Cachaçę zastąpiono swojską wódeczką. Akurat "pech" chciał, że czysta się skończyła i zastąpiliśmy ją naszym wielkim odkryciem - Wyborową Ginger.Moim zdaniem efekt eksperymentu w pełni udany :)Generalnie
seria Wyborowej: Smaki Świata idealnie nadaje się do
drinków, szczególnie shotów i shortów, więc spodziewajcie się, że często jeszcze pojawią się z tymi wynalazkami przepisy na naszym blogu.Składniki:40 ml
wódki imbirowej1/8limonkiłyżeczka
brązowego cukruW małej szklaneczce/kieliszku (nasza miała 80ml) rozgnieść
limonkę z
cukrem. Następnie dopełnić pokruszonym
lodem, dodać
wódkę i wymieszać. Całość podawać z krótką słomką.