Wykonanie
Mrożone koktajle można nazwać
lodami dla dorosłych. Składniki
drinków miesza się z
lodem za pomocą blendera i podaje w mniej lub bardziej płynnej formie przypominającej swą konsystencją
sorbety.Mrożone koktajle wspaniale odświeżają w upalne dni, a zarazem są idealne po ciężkim posiłku.Poniżej przepis na mrożone Mojito. Klasyczna forma tego
drinka była jednym z ulubionych
napojów Ernesta Heminwaya podczas pobytów na Kubie, gdzie delektował się nim w La Bodeguita del Medio w Hawanie. Dzięki niemu ten kubański koktajl stał się tak popularny na świecie. Mrożona wersja jest niemal tak samo popularna jak pierwotna.Składniki (na cztery porcje):100 ml jasnemu
rumu50 ml
likieru miętowego75 ml
soku z limonki25 ml
syropu miętowego30 liści świeżej
mięty (najlepiej pieprzowej)Wszystkie składniki przełożyć do blendera i krótko miksować na największej mocy do momentu, aż zamienioną się w gęstą, jednolitą zieloną masę. Następne stopniowo dodawać nieduże porcje kruszonego
lodu aż do momentu uzyskania gęstości
sorbetu. Podawać w kieliszku koktajlowym ozdobionym plasterkiem
limonki.