ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym

nazwa

Wykonanie

Ta potrawa mnie mile zaskoczyła. Szukałam zastosowania polędwiczki i znalazłam tutaj przepis. Wszyscy zachwycali się smakiem sosu, który rzeczywiście jest wyjątkowy, nietypowy, bardzo ciekawy i smaczny. Polecam z czystym sumieniem.
Składniki:
- 3 łyżki masła,
- 1 duża cebula,
- 1 szklanka bulionu z mięsa i warzyw,
- 1/2 słoika żurawin do mięsa,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Polędwiczkę przyprawiamy solą i pieprzem. Masło roztapiamy na głębokiej patelni i wkładamy na nie polędwiczkę. Mocno ją rumienimy z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy 5 minut. Mięso zalewamy bulionem, dodajemy żurawinę z octem i całość dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie wystarczająco miękkie.
Polędwiczkę można podać z ryżem lub kluseczkami.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/10/poledwiczka-wieprzowa-w-sosie.html