Wykonanie
Znalazłam wśród swoich zdjęcie jedną grupę, której nie opublikowałam. Jakoś uciekł mi ten deser i nie wstawiłam go na blogu. A robiony był w sezonie świeżych
truskawek. Jednak oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać
truskawki mrożone. Zawsze to jakieś wspomnienie lata i przepysznych
truskawek. Pomysł znalazłam tu .
Składniki (na 4 porcje):- 1/2 szklanki
kaszy manny,- 2 szklanki
mleka,- 1/2 szklanki
cukru,- 2 garście
truskawek,- 1 szklanka
płatków kukurydzianych.Sposób wykonania:
Mleko zagotowujemy, wsypujemy połowę
cukru i
kaszkę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie miksujemy
truskawki z pozostałym
cukrem.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy w woreczku. W szklance lub pucharku kolejno układamy:
kaszkę,
truskawki,
płatki, znów
kaszę,
truskawki i wierzch posypujemy
płatkami.