ßßß Cookit - przepis na Aksamitny truskawkowy mus/ Creamy strawberry mousse

Aksamitny truskawkowy mus/ Creamy strawberry mousse

nazwa

Wykonanie

Kolejny deser z truskawkami. Połączenie kremówki i twarogu tworzy idealnie puszystą i aksamitną konsystencję. Można maczać w nim wafelki i biszkopty, albo wyjadać łyżeczką z miseczki.
I ten obłędny, różowy kolor.. :)
Another dessert with strawberries. The combination of whipped cream and light cream cheese creates a perfectly fluffy and creamy texture. You can dip in the wafers and biscuits, or just eat with a spoon straight from a bowl.
And this insane pink color .. :)
Składniki( 2 porcje)
-100 ml śmietany kremówki
-2 szklanki truskawek
-150 kremowego serka( typu twaróg Aksamitny, President Śmietankowy itp)
-2 łyżki mascarpone
-cukier/słodzik do smaku
Szklankę truskawek zmiksować z serkiem i mascarpone, dosłodzić. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie dodać masę truskawkową, zamieszać. Wkroić resztę truskawek i odstawić do lodówki na kilka godzin( jest bardziej zwarte, ale można tez jeść od razu.
***
In English
Ingredients (2 servings)
-3 . 5 oz full-fat cream
-2 Cups of strawberries
-5 . 25 oz light cream cheese
-2 Tbls mascarpone cheese
-sweetener to taste
Mix a glass of strawberries with cream cheese and mascarpone, add sweetener. Whip cream to stiff, gently add to creamy straberries mixture, stir. Add the rest of the strawberries and put into the fridge for a few hours (it will taste better, but you may also eat imidietaly)
***
A tymczasem ja chwilowo żegnam polskie truskawki- wieczorem wylatuję na pierwsze w tym roku wakacje. Kierunek: Egipt. Do zobaczenia za tydzień :)
zdjęcie rafy przy naszym hotelu, źródło: Trip Advisor
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2013/06/aksamitnietruskawkowo.html