Wykonanie
Jedno z moich ulubionych dań kuchni orientalnej. Jednak wietnamskie knajpki mają to do siebie, że serwowane tam obiady najczęściej pływają w tłuszczu, co nawet nie pozwala poczuć smaku potrawy. Dlatego sajgonki najczęściej jadam w domu, przyrządzane według własnej receptury. Wychodzą nie tylko pyszne i sycące, ale i niesamowicie lekkie- spora porcja 6 sajgonek to zaledwie 350 kcalOne of my favorite oriental dishes. However, Vietnamese and Chinese restaurants are known to
serve everything with a lot of fat, which doesn't allow to enjoy the meal and really feel the taste. That's why I usally prepare spring rolls at
home, following to my own recipe. No only are they delicious and nutricous but also light- big portion of about 6 spring rolls has only 350 kcal.Składniki( 2 porcje po 6-7 sajgonek)/ ingredients(2 servings)-250-300 g chińskich warzyw na patelnię/ 9oz frozen oriental mixed vegetables-pół piersi z kurczaka/ half boneless chicken breast-6 paluszków krabowych/ 6
crab sticks-kilkanaście placków papieru ryżowego/ about 12 spring rolls wrappers-2 łyżki oleju/oliwy/ 2 Tbls
olive oil-
sos sojowy,
przyprawa do kuchni chińskiej( jeśli nie dołączona do opakowania warzyw)/ soy sauce, chinese seasonigWarzywa podsmażyć na patlnii teflonej, dodać upieczonego
kurczaka i paluszki
krabowe( pokrojone w kostkę). Doprawić
sosem sojowym i
przyprawą, dokłądnie wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładaćć do płaty papieru( namoczone wcześniej w letniej wodzie i osuszone). Zawinąc i smażyć na oliwie/oleju do zarumienienia.Prepare vegetable without fat, using non-stick pan. Add grilled diced chicken and
crab sticks. Season with soy sauce and chinese seasoning, combine well. Staff this filing into spring rolls wrapperd and fry until brown.