Wykonanie
Pieczone
jabłko to jedno z wielu dań ( jeśli można je tak nazwać ) które przypominają mi dzieciństwo.Je tylko zaczynał się sezon
jabłkowy , u nas w domu każdego wieczoru były pieczone
jabłka. Każdy je jadł na własny sposób . Dodatków było multum . Dla mnie jednak najlepsze było
jabłko tylko ze
śmietaną i z
cukrem pudrem . Niestety na dzisiejszym
cukier się z topił się i go nie widać .
Sklad
Jabłka po jednym dla jednego biesiadnika (teoretycznie)1 łyżka
śmietany1 łyżeczka
cukru pudruWykonanie
Jabłka dokładnie myję i wycieram do sucha , odrywam ogonek i szypułkę . Układam
jabłka w naczyniu żaroodpornym i wkładam do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) na 20 minut . Zapomniałam dodać , ważne jest aby po nakłuwać skórkę w kilku miejscach . Po wyciągnięciu posypać
cukrem pudrem i polac
śmietanką . Szybko ,łatwo i smacznie.