Wykonanie
Zrobienie takiego
masła wcale nie jest trudne i można je dowolnie modyfikować, w zależności od posiadanych składników można zrobić
masło czosnkowe,
masło ziołowo –
czosnkowe, albo samo
masło ziołowe. Ja dodałam to
zioła, które akurat mam w ogródku. Może kogoś zadziwi dodatek pokrzywy, która jest raczej przez nas postrzegana jako chwast, a nie
zioło. Zresztą sama kiedyś tak myślałam, do czasu gdy przekonałam się ile zdrowia w niej tkwi :)Takie masełka idealnie sprawdzają się do świeżych, ciepłych bułeczek, ale też do podpieczonego czerstwego
pieczywa :)
Składniki:100g miękkiego
masłaNatka pietruszkiSzczypiorek*ewentualnie listki z
młodych pokrzyw1 ząbek
czosnkuSól (wg uznania)Miękkie
masło ucieramy łyżeczką na jednolitą masę, do której dodajemy przeciśnięty
czosnek,
sól i posiekane drobno:
szczypiorek,
natkę pietruszki i listki pokrzywy. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy. Z ilością
ziół najlepiej nie przesadzać, bo
potem robi gęsta masa, w której nie czuć w ogóle
masła.
Masło ziołowe najlepiej zrobić wcześniej, gdyż wtedy jego smak jest bogatszy.Gotowe
masło przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.Bułeczki można upiec w domu wg przepisu, który znajduje się tutaj, z tą różnicą że najlepiej zrobić je mniejsze i bardziej okrągłe.
R E K L A M A