ßßß Cookit - przepis na Masło ziołowe - czosnkowe

Masło ziołowe - czosnkowe

nazwa

Wykonanie

Zrobienie takiego masła wcale nie jest trudne i można je dowolnie modyfikować, w zależności od posiadanych składników można zrobić masło czosnkowe, masło ziołowoczosnkowe, albo samo masło ziołowe. Ja dodałam to zioła, które akurat mam w ogródku. Może kogoś zadziwi dodatek pokrzywy, która jest raczej przez nas postrzegana jako chwast, a nie zioło. Zresztą sama kiedyś tak myślałam, do czasu gdy przekonałam się ile zdrowia w niej tkwi :)
Takie masełka idealnie sprawdzają się do świeżych, ciepłych bułeczek, ale też do podpieczonego czerstwego pieczywa :)
Składniki:
100g miękkiego masła
Natka pietruszki
Szczypiorek
*ewentualnie listki z młodych pokrzyw
1 ząbek czosnku
Sól (wg uznania)
Miękkie masło ucieramy łyżeczką na jednolitą masę, do której dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i posiekane drobno: szczypiorek, natkę pietruszki i listki pokrzywy. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy. Z ilością ziół najlepiej nie przesadzać, bo potem robi gęsta masa, w której nie czuć w ogóle masła. Masło ziołowe najlepiej zrobić wcześniej, gdyż wtedy jego smak jest bogatszy.
Gotowe masło przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Bułeczki można upiec w domu wg przepisu, który znajduje się tutaj, z tą różnicą że najlepiej zrobić je mniejsze i bardziej okrągłe.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/05/maso-zioowe-czosnkowe.html