Wykonanie
Zielono mi….. i słodko mi…,a nawet pikantnie.Tak się właśnie poczujesz gdy zjesz te roladki z
kapusty włoskiej.Idealnie pasują do grila, na obiad, przystawkę, na…dosłownie wszystko.Można by
rzec, że są nawet lekko azjatyckie.Przekonaj się!

Składniki (na dwie porcje):1 mała główka
kapusty włoskiej1/2 l
wywaru mięsnego (najlepiej własnej produkcji)4 łyżki
oleju1 łyżka
cukru2 łyżki
białego octu winnego1 łyżka jasnego
sosu sojowego (jeśli nie masz, możesz zastąpić ciemnym)szczypta
soli3 – 4 krople
tabasco
Przygotowanie:Liście
kapusty oderwij od główki po czym dokładnie je umyj i odsącz.Zagotuj
wywar mięsny, wrzuć do niego liście
kapusty i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 – 15 minut. Wyjmij liście z
wywaru i odsącz.Ułóż trzy liście jeden na drugim,
zwiń w rulon i pokrój ukośnie na 3 cm krążki. Połóż jeden obok drugiego w płaskim naczyniu.A teraz marynata.Podgrzej
olej i mieszając roztop w nim
cukier ale nie karmelizuj go. Dodaj
ocet winny rozprowadź dokładnie po czym dodaj
sos sojowy,
tabasco i wymieszaj. Posmakuj i jeśli jest taka potrzeba dosól.Gorącą marynatą polej roladki, przykryj je i odstaw na 30 minut aby sie zamarnowałyKosztuj ze smakiem…bo smaku jest w nich co niemiara.

Przepis dodaje do akcji Festiwal Liścia .

A jak się Tobie podoba przepis?Zapraszam do pozostawienia komentarza.Incoming search terms:
kapusta włoska przepisyrolada z
kapusty wloskiej