ßßß Cookit - przepis na ROLADKI Z KAPUSTY SŁODKO-PIKANTNE

ROLADKI Z KAPUSTY SŁODKO-PIKANTNE

nazwa

Wykonanie

Zielono mi….. i słodko mi…,a nawet pikantnie.
Tak się właśnie poczujesz gdy zjesz te roladki z kapusty włoskiej.
Idealnie pasują do grila, na obiad, przystawkę, na…dosłownie wszystko.
Można by rzec, że są nawet lekko azjatyckie.
Przekonaj się!
Składniki (na dwie porcje):
1 mała główka kapusty włoskiej
1/2 l wywaru mięsnego (najlepiej własnej produkcji)
4 łyżki oleju
1 łyżka cukru
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka jasnego sosu sojowego (jeśli nie masz, możesz zastąpić ciemnym)
szczypta soli
3 – 4 krople tabasco
Przygotowanie:
Liście kapusty oderwij od główki po czym dokładnie je umyj i odsącz.
Zagotuj wywar mięsny, wrzuć do niego liście kapusty i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 – 15 minut. Wyjmij liście z wywaru i odsącz.
Ułóż trzy liście jeden na drugim, zwiń w rulon i pokrój ukośnie na 3 cm krążki. Połóż jeden obok drugiego w płaskim naczyniu.
A teraz marynata.
Podgrzej olej i mieszając roztop w nim cukier ale nie karmelizuj go. Dodaj ocet winny rozprowadź dokładnie po czym dodaj sos sojowy, tabasco i wymieszaj. Posmakuj i jeśli jest taka potrzeba dosól.
Gorącą marynatą polej roladki, przykryj je i odstaw na 30 minut aby sie zamarnowały
Kosztuj ze smakiem…bo smaku jest w nich co niemiara.
Przepis dodaje do akcji Festiwal Liścia .
A jak się Tobie podoba przepis?
Zapraszam do pozostawienia komentarza.
Incoming search terms:
kapusta włoska przepisy
rolada z kapusty wloskiej
Źródło:http://glodomorek.com.pl/roladki-z-kapusty