Wykonanie
- duże opakowanie budyniu
czekoladowego (lub 2 małe)- opakowanie
ciasta francuskiego-
mleko- 200 g. ciemnych
winogron- 1. op.
bitej śmietany śnieżkiFormę na tartę wykładamy
ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Budyń gotujemy na
mleku (przy czym
mleka powinno być około 200 ml. mniej niż w przepisie). Czekamy około 5 minut, aż delikatnie ostygnie. Następnie nakładamy go na
ciasto francuskie.
Winogrona myjemy, odrywamy od gałązek i osuszamy. Jeśli są duże przekrajamy na pół, jeśli małe układamy je w całości na budyniu, jedno obok drugiego. Wkładamy na piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 50-60 minut.W tym czasie miksujemy
bitą śmietaną z
mlekiem. Gdy ciasto jest gotowe wyjmujemy je z piekarnika, odstawiamy aż ostygnie i wierzch tarty smarujemy
bitą śmietaną.Smacznego!