ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowa z winogronami

Tarta czekoladowa z winogronami

nazwa

Wykonanie

- duże opakowanie budyniu czekoladowego (lub 2 małe)
- opakowanie ciasta francuskiego
- mleko
- 200 g. ciemnych winogron
- 1. op. bitej śmietany śnieżki
Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Budyń gotujemy na mleku (przy czym mleka powinno być około 200 ml. mniej niż w przepisie). Czekamy około 5 minut, aż delikatnie ostygnie. Następnie nakładamy go na ciasto francuskie.
Winogrona myjemy, odrywamy od gałązek i osuszamy. Jeśli są duże przekrajamy na pół, jeśli małe układamy je w całości na budyniu, jedno obok drugiego. Wkładamy na piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 50-60 minut.
W tym czasie miksujemy bitą śmietaną z mlekiem. Gdy ciasto jest gotowe wyjmujemy je z piekarnika, odstawiamy aż ostygnie i wierzch tarty smarujemy bitą śmietaną.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/tarta-czekoladowa-z-winogronami.html