Wykonanie
Jedną z najlepszych rzeczy, których można spróbować we Włoszech są
lody. Te nasze "włoskie" sprzedawane w różnych budkach, w parkach i przy dworcach to nic, w porównaniu do tego, jak smakują
lody we Włoszech.Wersją mniej kaloryczną
lodów są
sorbety, robione m.in z
soków owocowych. Zatęskniłam za takim
sorbetem i mimo, że na termometrze nie ma zbyt wielu kresek, przyrządziłam sobie ulubiony
sorbet cytrynowy (swoją
drogą jedzenie
lodów zimą jest zdrowsze, niż latem).Składniki:3/4 szklanki
soku z cytryny (jesli ktoś lubi, może dodać więcej)2 łyżki stołowe tartej
skórki z cytryny1 szklanka drobnego
cukru2 ½ szklanki
wody1
białkokilka listków świeżej
miętyPrzygotowanie:Do garnka wlewamy
wodę i dodajemy
cukier oraz startą
skórkę z cytryny. Całość podgrzewamy kilka minut do momentu, aż
cukier się rozpuści. Po wystudzeniu dodajemy
sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Następnie mieszankę miksujemy z
białkiem tak, aby powstała jednolita masa. Przykrywamy i wstawić do zamrażalnika na ok. 3 godziny.
Sorbet podajemy z przybraniem z listków świeżej
mięty.Smacznego!!