Wykonanie
Sezon na
rabarbar w pełni. Nie trwa długo, więc korzystam z niego ile się da. Tarty, placki, czy niedawny koktajl z
rabarbaru, to tylko niektóre z
rabarbarowych przyjemności. A dziś kolejna, czyli
sorbet z
rabarbaru. Bo
rabarbar jest tak ciekawym warzywem, z którego można zrobić pyszne
lody. I chłodzić się nimi w trakcie upałów. Upałów, które nawiasem mówiąc uwielbiam.
Sorbet z
rabarbaru przygotowuje się wyjątkowo łatwo i szybko. Jak w przypadku wszystkich innych
lodów, najwięcej czasu zajmuje jego mrożenie.- 3 szklanki pokrojonego w kostkę
rabarbaru- 2 szklanki
wody- sok z połowy
limonki-
miódPokrojony
rabarbar wrzucamy do garnuszka. Zalewamy
wodą i gotujemy do czasu, aż
rabarbar będzie zupełnie miękki. Zajmuje to ok. 10-15 minut.Następnie
rabarbar oraz powstały w ten sposób "kompot" wrzucamy do blendera i miksujemy kilka minut. Dodajemy
sok z limonki. Dodajemy również
miód do smaku i wszystko mieszamy.Całość przelewamy do pojemniczków na
lód. Jeśli nie mamy takich specjalnych, możemy wykorzystać np. silikonową formę do pieczenia muffinek.Smacznego!