Wykonanie
O tej wspaniałości chciałam już dawno napisać. Agar-agar, to tzw. "
żelatyny roślinna". Substancja żelująca otrzymywana z
glonów (krasnorostów). Dzięki niej osoby, które nie jedzą
mięsa, a także nie-wegetarianie, którzy unikają normalnej
żelatyny, ze względu na jej skład (skórki, chrząstki, kości, a fuu!), nie muszą rezygnować z pysznych
galaretek,
tortów śmietanowych, deserów i innych dań, w których wymagane jest ich tężenie.Jakie są plusy agaru, oprócz oczywistego - składu?No na przykład takie, że agar potrafi ściąć
galaretkę w temp. pokojowej, nie trzeba wkładać jej do lodówki. Roślinna
żelatyna jest łatwostrawna i zawiera wiele witamin i minerałów (A,C,D,K, wapń, żelazo i inne).A poza tym... agar zetnie
galaretkę np. na
kiwi, z czym zwykła
żelatyna nigdy by sobie nie poradziła :)A już niedługo na blogu pojawi się przepis na tort
śmietanowy właśnie z wykorzystaniem agaru.