Wykonanie
FIOLETOWY

W tym roku Sylwester będziemy spędzać w domu, ale to nie oznacza, że nie szampańsko. Akcja Tęcza Smaków 3 trwa nadal i chcąc zachęcić Was do jej udziału i ja się w tym roku bawię. Dlatego sama sobie stawiam wyzwanie - na mym
stole będzie w tym roku tęczowo - zakąski, ciasta, ciepłe dania w jednym kolorze z kolorów tęczy. Krem z
czerwonej cebuli z
wiśniówką to moja pierwsza propozycja. Lekko słodkawy, gęsty, rozgrzewający. Odrobina
wiśniówki dodaje mu pikanterii i ten delikatny fioletowy kolor :) Polecam na Sylwestra, ale i na codzienny zimowy obiad... Smakuje pysznie :)

Składniki na 3 osoby:6
czerwonych cebul1/4 kostki
masłałyżka
Vegety lub innej jarzynki
woda - tylko do przykrycia
cebulipieprzpół kieliszka
wiśniówkiCebule obieramy i drobno kroimy. Rozpuszczamy połowę
masła, wrzucamy poszatkowaną
cebule i dodajemy resztę
masła. Mieszamy cały czas i na średnim ogniu podduszamy
cebule w
maśle do zmięknięcia. Następnie zalewamy je
woda tylko do przykrycia, dodajemy jarzynki,
pieprzu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jakieś 5 minut. Następnie blenderujemy na gładka masę i dodajemy
wiśniówki. Odparowujemy chwilkę i podajemy z razowymi grzankami. Smaczności !!! :)
