Wykonanie

Mówiąc o sposobach gotowania
kasz mam na myśli oczywiście tradycyjne
kasze, kupione na targu lub młynie, a nie gotowce w torebkach, bo te wiadomo jak ugotować - jest przepis na opakowaniu :)Po co gotujemy kasze?Bo
skrobia zawarta w kaszach w stanie surowym nie jest trawiona przez nasz system pokarmowy. Dopiero poddana działaniu
wody i wysokiej temperatury staje się strawna, chłonąc
wodę powoduje pęcznienie ziaren
skrobi i tym samym powiększanie się ziaren
kaszy.Sposoby gotowania
kaszRózne
kasze różnie gotujemy, generalnie są dwa sposoby - na gęsto i na sypko. Na gęsto gotuje się
kasze grube, czyli jęczmienną, gryczaną czy jaglaną a na sypko
kasze drobne, czyli
mannę i kukurydzianą.
Kaszę "na sypko" wrzucamy do osolnego wrzątku z dodatkiem tłuszczu, czekamy aż wchłonie cały płyn a następnie wypiekamy w piekarniku lub, jak kiedyś nasze babcie, owijamy w koce i wkładamy na godzinę pod kołdrę. Przedłużający się proces gotowania prowadzi do wylewania się
skrobi na zewnątrz ziaren a tym samym do pękania ziaren i zagęszczania się płynu w jakim się gotują, np podczas gotowania się krupniku. Dlatego, żeby ugotować
kaszę na sypko należy użyć odpowiedniej ilości
wody, uważać na czas gotowania i dodać tłuszcz, który otoczy ziarna i zapobiegnie ich sklejaniu się.
Kaszę wrzucamy na wrzątek, żeby spowodować szybkie ścięcie się
białka, utrudniając w ten sposób szybkie rozklejanie się i wylewanie
skrobi.Przed gotowaniem
kaszę należy oczyścić i przebrać z zanieczyszczeń. Następnie
kaszę należy opłukać, ale pamiętając, że już podczas płukania
kasza chłonie ok. 10%
wody. Z tego powodu nie płuczemy
kasz drobnych,
kaszy gryczanej, ani
płatków, za to bardzo dokładnie obmywamy
ryż.
Kaszę "na gęsto" należy zalać wrzątkiem i gotować do uzyskania pożądanej gęstości.A teraz co nieco o proporcjach
wody przy gotowaniu
kasz - gotujemy "na sypko"Na 1 objętość
kaszy (liczoną np szklanką czy jakimś pojemniczkiem) przyjmujemy następującą objętość
wody:
kasza gryczana nie palona 1,5 objętości
wodykasza gryczana palona 1,7 objętości
wodykasza jęczmienna 2,5 objętości
wodykasza jaglana 2,0 objętości
wodyKaszę wrzucamy na wrzątek, podgotowujemy tylko do wchłonięcia płynu a
potem pozwalamy jej "dojść" na różne sposoby:przykryć pokrywą i zostawić na ciepłej kuchence albo minimalnym gaziewstawić garnek do naczynia z wrzątkiem tak podgotowywaćskorzystać z tzw. dogotowywacza - opowiem o nim w kolejnym artykule :) w piekarniku w maksymalnej temperaturze 140 stopni pod kołdrą - i to jest zdecydowanie najlepszy sposób, nie trzeba pilnować, domywać przypalonych garnków czy jeść suchej
kaszy...Gotowanie "na gęsto"Polega na rozklejeniu ziaren
kaszy i utworzenia z nich jednolitej masy. Ilość
wody w stosunku do
kaszy powinna być 6-7
razy większa.
Kaszę najpierw należy zalać 1/3 objętości
wody i zostawić do napęcznienia. Następnie dodać do gotującej się
wody z tłuszczem , gotować mieszając przez 15 minut, przykryć i odstawić do całkowitego rozklejenia.A teraz słów kilka o
kaszy gryczanej, co w niej takiego zdrowego?Wytwarzana z gryki, jest jedną z najwartościowszych
kasz. Posiada wysokie wartości odżywcze oraz jest bogata w węglowodany i
białko. Dostarcza organizmowi błonnika, składników mineralnych (głównie magnezu i fosforu) i witamin (B1, B2, PP, C).
Kaszę najczęściej podaje się z
mięsem i sosem, znakomicie komponuje się z samym
kefirem czy dodatkowo okraszona skwarkami, dla wegetarian stanowi pełnowartościowy posiłek po dodaniu do niej sosu lub surówki.
Kasza gryczana palona czy prażona ma mniejszą wartość odżywczą niż
kasza gryczana niepalona (podczas palenia
traci ok. 50 % witamin).W medycynie ludowej ceniona jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Odwaru z
kaszy używane w leczeniu biegunek. Dlatego
kaszę należy gotować w sposób jaki podałam powyżej, bez wylewania
wody z jej gotowania, która jest również cenna dla naszego organizmu.Jakie dania przyrządziłam z
kaszy gryczanej?Podałam
kaszę gryczaną najbardziej tradycyjnie - z
mięsem duszonym i morzem sosu - TUTAJ PRZEPIS

oraz zrobiłam własną wersję kulebiaka Pascala z Kuchni Lidla zastępując
ryż kaszą gryczaną - TUTAJ PRZEPIS

Żródła:Marek Łebkowski "Najlepsze przepisy kuchni "Kazimiera Pyszkowska "Gospodarstwo domowe"Wikipedia