ßßß
Składniki (2 porcje):1 czerwony grejpfrut1/2 obranego awokado2 duże garści rukoli4 cienkie plasterki wędzonego boczku2 łyżki wody2 łyżki octu balsamicznegoUmytą rukolę przełożyć do miski.Wyfiletować grejpfrut: odciąć po plasterku z góry i z dołu. Położyć go na desce i odcinać skórkę przy samym miąższu, przesuwając nóż z góry na dół, podążając za kształtem owocu. Następnie oddzielić za pomocą noża segmenty od membrany, i przełożyć je do miski razem z sokiem. Obraną połówkę awokado (bez pestki) pokroić wzdłuż na plasterki 1 cm grubości. Przełożyć go do miski i delikatnie wymieszać z rukolą, grejpfrutem i sokiem.Rozgrzać suchą patelnię i położyć na niej boczek, smażyć z obu stron aż się zrumieni. Przełożyć na papierowy ręcznik a następnie pokroić go w mniejsze paski (2cm).Na talerzach ułożyć sałatkę, a na niej kawałki boczku. Na gorącą patelnię, na której wcześniej smażony był boczek, wlać wodę i ocet balsamiczny, lekko zredukować, mieszając. Dressingiem skropić sałatkę.Smacznego :-)