Wykonanie
Parę dni temu serwując Wam przepis na tartę z
kurczakiem i warzywami zadeklarowałem się, że przybliżę Wam kilka książek, z których najczęściej korzystam. Sadzę, że będą one doskonałym prezentem dla Was samych i dla osób, które lubią gotować i które zechcecie nimi obdarować :-)Książka, o której dziś napiszę należy do moich ulubionych pozycji z kuchennej półeczki.
Mowa o The Hairy Bikers' Perfect
Pies . Autorzy, Si King i Dave Myers, są w Polsce znani jako Kudłaci Kucharze. Programy kulinarne z nimi możemy oglądać na kanałach BBC oraz Kuchnia+. Niestety nikt chyba nie wpadł na pomysł, aby ich książki wydać w naszym rodzimym
języku. Wielka szkoda, bo są one jednymi z lepiej dopracowanych z jakich miałem okazję korzystać.
Nie
będę tutaj wnikać czyje to są przepisy, kto je opracował, kto je firmuje i kto wykonał. Nad książkami i programami telewizyjnymi pracują obecnie całe sztaby ludzi i przypisywanie książki czy programu konkretnej osobie bywa nie trafione :-) Ważny jest efekt, a ten w tym wypadku często przechodzi moje najśmielsze oczekiwania.Książkę określiłbym jako swego rodzaju biblię pajów, czyli wszelkiego rodzaju dań, przy których wykonaniu użyto ciasta. Bardzo nie lubię spolszczonego paja, ale tak naprawdę ciężko mi znaleźć słowo, które mogłoby odpowiadać temu angielskiemu rzeczownikowi. Czasem jeden
język jest precyzyjniejszy, czasem inny i w tym wypadku nasz nie dał rady ;-)
Perfect
Pies podzielona została na rozdziały pod względem typów dań. Są więc takie z dwoma warstwami ciasta, z chrupiącą posypką, z warstwą ziemniaczaną, tarty, małe przekąski na imprezę, paszteciki i pierogi. Są propozycje wytrawne i słodkie, przystawki,
sałaty i sosy, które będą doskonale pasować do dań przygotowany wg przepisów z książki.Z najdziecie tu również dość ciekawe, podane w przystępny sposób, kulinarne porady dotyczące wykonania różnego rodzaju ciast i potraw, doboru składników i sprzętu kuchennego. Jednym słowem kompleksowe podejście do tematu pieczenia wszystkiego przy czym użyto jakiegokolwiek ciasta - kruchego, francuskiego,
drożdżowego, filo.
Świetne, apetyczne przepisy dopełnione zostały atrakcyjnymi zdjęciami - czego chcieć więcej? Książka wydana została w twardej płóciennej oprawie, w eleganckiej obwolucie. Prawie 400 stron kulinarnej rozkoszy :-)Została przeze mnie kupiona na brytyjskim Amazonie, ostatnio tam kupuję najwięcej książek. Dlaczego?? Bo taniej, bo ładniej, bo szybciej, bo bez durnych wpadek naszych tłumaczy, bo polskiej wersji nie ma :-D Jeśli ktoś zna angielski na poziomie "wrzuć, dodaj, wymieszaj" to sobie poradzi, podobnie jak ja :-)
Na moim blogu
mieliście okazje zobaczyć już kilka tworów inspirowanych tą książką. Były to raczej dania wytrawne, bo takie preferuję, ale pewnie coś słodkiego się pojawi. Książki Kudłatych-Włochatych nie pozwalają o sobie zapomnieć, wiec myślę, że zarówno z tą jak i innymi książkami tychże autorów jeszcze nie raz się spotkamy :-)Przykładowe przepisy znajdziecie poniżej:
Tarta z
kurczakiem i warzywami
Tarta ziemniaczana z
porem i
szynkąGratin (zapiekanka) z
łososiem i
porem