Wykonanie
Bruschetta to włoska przekąska, której bazą jest zazwyczaj
oliwa z oliwek i rozgnieciony
czosnek oraz grzanka. Moja wersja będzie bazować na
maśle zamiast
oliwy zmieszanym z rozgniecionym
czosnkiem, świeżych pomidorach,
bazylii i
mozzarelli.Do dziełaCo potrzebujesz: (porcja dla dwóch głodomorów)4 ciabaty lub 4
kajzerki lub 1
bagietkę3 duże
pomidoryświeżą
bazylięmozarellę ok. 300g np. w postaci kuli
masło parę łyżek2 ząbki
czosnku (+praska do
czosnku)
sólfolia aluminiowaSposób przygotowania:kroimy ciabaty na połówkipodgrzewamy lekko
masło aby było bardzo miękkie (np. w mikrofali na 10s.)wyciskamy
czosnek i mieszamy z
masłem na jednolitą masę
pomidory zalewamy wrzątkiem na 5s. a, później obieramy ze skórkikroimy
pomidory na średnią kostkękroimy
bazylię na małe kawałeczkirozgrzewamy piekarnik do 200 stopnikroimy
mozzarellę na cienkie plastrysmarujemy połówki ciabat
masłem z
czosnkiemukładamy grubo kawałki
pomidora na ciabacie i solimy
posypujemy
bazyliąkładziemy kilka plasterków
mozzarelli na każdą połówkę
układamy ciabaty na kawałkach folii aluminiowej i układamy w piekarnikupieczemy ok 15-20min. tak długo aż ciabaty podrumienią się, zrobią trochę chrupiące, a
mozzarella smakowicie się roztopi.wyjmujemy z piekarnika i szybko jemy, zanim ostygnie
Buon appetito!