ßßß Cookit - przepis na Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - przepis

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - przepis

nazwa

Wykonanie

Bruschetta to włoska przekąska, której bazą jest zazwyczaj oliwa z oliwek i rozgnieciony czosnek oraz grzanka. Moja wersja będzie bazować na maśle zamiast oliwy zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem, świeżych pomidorach, bazylii i mozzarelli.
Do dzieła
Co potrzebujesz: (porcja dla dwóch głodomorów)
4 ciabaty lub 4 kajzerki lub 1 bagietkę
3 duże pomidory
świeżą bazylię
mozarellę ok. 300g np. w postaci kuli
masło parę łyżek
2 ząbki czosnku (+praska do czosnku)
sól
folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
kroimy ciabaty na połówki
podgrzewamy lekko masło aby było bardzo miękkie (np. w mikrofali na 10s.)
wyciskamy czosnek i mieszamy z masłem na jednolitą masę
pomidory zalewamy wrzątkiem na 5s. a, później obieramy ze skórki
kroimy pomidory na średnią kostkę
kroimy bazylię na małe kawałeczki
rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
kroimy mozzarellę na cienkie plastry
smarujemy połówki ciabat masłem z czosnkiem
układamy grubo kawałki pomidora na ciabacie i solimy
posypujemy bazylią
kładziemy kilka plasterków mozzarelli na każdą połówkę
układamy ciabaty na kawałkach folii aluminiowej i układamy w piekarniku
pieczemy ok 15-20min. tak długo aż ciabaty podrumienią się, zrobią trochę chrupiące, a mozzarella smakowicie się roztopi.
wyjmujemy z piekarnika i szybko jemy, zanim ostygnie
Buon appetito!
Źródło:http://www.bajceps.pl/2012/05/bruschetta-z-pomidorami-i-mozzarella.html