ßßß Cookit - przepis na Ekstrakt miętowy

Ekstrakt miętowy

nazwa

Wykonanie

Coraz częściej sztuczne zapachy w wypiekach zastępujemy
naturalnymi ekstraktami.
I całe szczęście, bo odrobina jakiegokolwiek olejku zapachowego w cieście sprawia,
że dla mnie, jest ono niejadalne.
Zrobienie domowego ekstraktu pomarańczowego, waniliowego, czy miętowego,
jest niezwykle proste i zajmuje dosłownie chwilkę.
Na pierwszy ogień poszła mięta, która nadaje deserom cudownej świeżości.
Składniki:
20 listków mięty
200 ml wódki
Miętę opłukać i dobrze wysuszyć. Zwrócić uwagę, by listki były najładniejsze, najbardziej mięsiste. Umieścić w słoiku i zalać wódką.
Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Następnie ekstrakt przecedzić i przelać do buteleczki. Przechowywać w ciemnym miejscu.
Od czasu do czasu odkręcić i powąchać, dla poprawy samopoczucia ;)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/11/Ekstrakt-mietowy.html