Wykonanie
Coraz częściej sztuczne zapachy w wypiekach zastępujemynaturalnymi ekstraktami.I całe szczęście, bo odrobina jakiegokolwiek
olejku zapachowego w cieście sprawia,że dla mnie, jest ono niejadalne.Zrobienie domowego ekstraktu
pomarańczowego,
waniliowego, czy
miętowego,jest niezwykle proste i zajmuje dosłownie chwilkę.Na pierwszy ogień poszła
mięta, która nadaje deserom cudownej świeżości.

Składniki:20 listków
mięty200 ml
wódkiMiętę opłukać i dobrze wysuszyć. Zwrócić uwagę, by listki były najładniejsze, najbardziej mięsiste. Umieścić w słoiku i zalać
wódką.Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Następnie ekstrakt przecedzić i przelać do buteleczki. Przechowywać w ciemnym miejscu.Od czasu do czasu odkręcić i powąchać, dla poprawy samopoczucia ;)