Wykonanie
Nalewka z aronii jest łatwa w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. Można ją zrobić dodając do wcześniej przygotowanego soku
alkohol, ale
nalewka z aronii na bazie surowych
owoców jest i smaczniejsza i ma więcej dobroczynnych właściwości, które przy obróbce termicznej częściowo tracimy.
Nalewka aroniowa jest pomocna m.in. przy zwalczaniu nadciśnienia i wysokiego poziomu cholesterolu. Polecam :)
Składniki :1 kg
owoców aronii¾ l
wódki (np. żytnia 40%)½ kg
cukrukawałek świeżego korzenia
imbiru (2- 3 cm)1
laska waniliiWykonanie :Opłukane, l ekko rozmiażdżone
owoce aronii wsypujemy najlepiej do gąsiorka do
nalewek, zasypujemy
cukrem. Dodajemy obrany i pokrojony na drobne kawałeczki świeży korzeń
imbiru, naciętą wzdłuż
laskę wanilii i zalewamy
alkoholem. Zamykamy korkiem z u-ruka zawierającą
wodę i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 - 4 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy zawartość gasiorka, wykonując nim koliste ruchy, co umożliwia szybsze rozpuszczenie się
cukru.Po upływie podanego wyżej czasu
nalewkę przesączamy przez sitko i zlewamy do butelek. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy, aby
nalewka dojrzała.
Polecam również :