Wykonanie
            Co można zrobić z maślanki? ano 
miód ;-) Bardzo łatwy przepis. Kremowa konsystencja przypominająca 
miód, słodki i na końcu lekko kwaskowy. Ciekawe doświadczenie zrobić miodek z 
maślanki. 
Miód z 
maślanki został w 2008 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych dla województwa pomorskiego.1 litr 
maślanki70 dag 
cukruMaślankę i 
cukier wlać do garnka o grubym dnie. Gotować mieszając drewnianą 
łopatką aż uzyska się konsystencję i kolor 
miodu. Szczególnie na końcu, kiedy zacznie brązowieć, należy uważać żeby nie przypalić. Gdyby się zważyło, należy zmiksować, do gładkiej konsystencji. Najlepsze ze świeżym 
chlebem posmarowanym 
masłem. Najlepiej smakuje gdy już dobrze wystygnie.

Tego typu 
miód robiło się na początku ubiegłego wieku. W książce "Mój dom" z 1946 roku wymieniony jako 
miód stosowany do wypieku piernika. Smacznego!