Wykonanie
Co można zrobić z maślanki? ano
miód ;-) Bardzo łatwy przepis. Kremowa konsystencja przypominająca
miód, słodki i na końcu lekko kwaskowy. Ciekawe doświadczenie zrobić miodek z
maślanki.
Miód z
maślanki został w 2008 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych dla województwa pomorskiego.1 litr
maślanki70 dag
cukruMaślankę i
cukier wlać do garnka o grubym dnie. Gotować mieszając drewnianą
łopatką aż uzyska się konsystencję i kolor
miodu. Szczególnie na końcu, kiedy zacznie brązowieć, należy uważać żeby nie przypalić. Gdyby się zważyło, należy zmiksować, do gładkiej konsystencji. Najlepsze ze świeżym
chlebem posmarowanym
masłem. Najlepiej smakuje gdy już dobrze wystygnie.
Tego typu
miód robiło się na początku ubiegłego wieku. W książce "Mój dom" z 1946 roku wymieniony jako
miód stosowany do wypieku piernika. Smacznego!