Wykonanie
Domowy kajmak, coś pysznego i bardzo słodkiego :) Zazwyczaj kupuję gotową masę
krówkową w puszce, ale przyznam, że zrobienie domowej wersji to nic trudnego, a wiemy co jemy. Przepis pochodzi z książki Zofii Zawistowskiej "Żywienie dietetyczne w różnych chorobach". Zastosowanie kajmaku wg książki: dieta wątrobowa, w chorobach układu krążenia, tucząca, w chorobach gorączkowych. Można wykorzystać do przełożenia
wafli, do ciast, do mazurków,
tortów itd. (można też zjeść łyżeczką ;) )Kajmak0,75 litra
mleka300 g
cukruopakowanie
cukru waniliowegokilka kropel
aromatu waniliowegoWszystkie składniki umieszczamy w garnku (najlepiej o szerokim dnie) i gotujemy aż masa zgęstnieje, co jakiś czas mieszając i uważając żeby
mleko nie wykipiało. Gdy zacznie gęstnieć zmniejszyć ogień, bo może się przypalić. U mnie zrobienie masy zajęło ok 35 minut.
Wafle z
kajmakiemSuche
wafle przekładamy ciepłą masą kajmakową. Przyciskamy je do siebie, żeby się dobrze złączyły (można przykryć ściereczką i czymś obciążyć). Kroimy na kawałki.Smacznego!A na koniec mały bonus - w październikowym wydaniu Smacznej kuchni możecie znaleźć wzmiankę o moim blogu wraz z przepisem na zupę ziemniaczaną po argentyńsku , taka mała radocha :)