Wykonanie
            Domowy kajmak, coś pysznego i bardzo słodkiego :) Zazwyczaj kupuję gotową masę 
krówkową w puszce, ale przyznam, że zrobienie domowej wersji to nic trudnego, a wiemy co jemy. Przepis pochodzi z książki Zofii Zawistowskiej "Żywienie dietetyczne w różnych chorobach". Zastosowanie kajmaku wg książki: dieta wątrobowa, w chorobach układu krążenia, tucząca, w chorobach gorączkowych. Można wykorzystać do przełożenia 
wafli, do ciast, do mazurków, 
tortów itd. (można też zjeść łyżeczką ;) )Kajmak0,75 litra 
mleka300 g 
cukruopakowanie 
cukru waniliowegokilka kropel 
aromatu waniliowegoWszystkie składniki umieszczamy w garnku (najlepiej o szerokim dnie) i gotujemy aż masa zgęstnieje, co jakiś czas mieszając i uważając żeby 
mleko nie wykipiało. Gdy zacznie gęstnieć zmniejszyć ogień, bo może się przypalić. U mnie zrobienie masy zajęło ok 35 minut.
 Wafle
Wafle z 
kajmakiemSuche 
wafle przekładamy ciepłą masą kajmakową. Przyciskamy je do siebie, żeby się dobrze złączyły (można przykryć ściereczką i czymś obciążyć). Kroimy na kawałki.Smacznego!A na koniec mały bonus - w październikowym wydaniu Smacznej kuchni możecie znaleźć wzmiankę o moim blogu wraz z przepisem na zupę ziemniaczaną po argentyńsku , taka mała radocha :)
