Wykonanie
Pogoda coraz bardziej jesienna i dobijająca, aż ma się ochotę na osłodzenie sobie życia. Bardzo słodkim i smacznym sposobem są domowe
cukierki, które w smaku przypominają
krówki. Oryginał tu .1 szklanka
cukru1 szklanka
śmietany kremówki (u mnie ok. 200 ml)1-1,5 szklanki
kaszy mannyew.
kakaoCukier wsypujemy do garnka. Dodajemy odrobinę
wody (ok. 2 łyżek) dookoła
cukru. Podgrzewamy aż zacznie się topić. Gdy cały stopnieje i zbrązowieje, mieszamy i dodajemy powoli
śmietanę. Gdy wytworzą się nam grudki to podgrzewamy i mieszamy aż się rozpuszczą. Możemy dodać
kakao. Dodajemy
kaszę mannę.
Kaszy powinno być tyle, żeby masa była dość gęsta. Gotujemy jeszcze kilka minut, ciągle mieszając, tak by masa zgęstniała. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, studzimy, wstawiamy chłodne do lodówki i czekamy aż zgęstnieje. (u mnie masa nie doczekała tego etapu, została zjedzona przed osiągnięciem właściwiej konsystencji, ale najlepiej by było zostawić masę w chłodzie na kilka godzin).
Smacznego!