ßßß Cookit - przepis na Domowe cukierki

Domowe cukierki

nazwa

Wykonanie

Pogoda coraz bardziej jesienna i dobijająca, aż ma się ochotę na osłodzenie sobie życia. Bardzo słodkim i smacznym sposobem są domowe cukierki, które w smaku przypominają krówki. Oryginał tu .
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany kremówki (u mnie ok. 200 ml)
1-1,5 szklanki kaszy manny
ew. kakao
Cukier wsypujemy do garnka. Dodajemy odrobinę wody (ok. 2 łyżek) dookoła cukru. Podgrzewamy aż zacznie się topić. Gdy cały stopnieje i zbrązowieje, mieszamy i dodajemy powoli śmietanę. Gdy wytworzą się nam grudki to podgrzewamy i mieszamy aż się rozpuszczą. Możemy dodać kakao. Dodajemy kaszę mannę. Kaszy powinno być tyle, żeby masa była dość gęsta. Gotujemy jeszcze kilka minut, ciągle mieszając, tak by masa zgęstniała. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, studzimy, wstawiamy chłodne do lodówki i czekamy aż zgęstnieje. (u mnie masa nie doczekała tego etapu, została zjedzona przed osiągnięciem właściwiej konsystencji, ale najlepiej by było zostawić masę w chłodzie na kilka godzin).
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/08/Domowe-cukierki.html