ßßß Cookit - przepis na Likier z kawy zbożowej

Likier z kawy zbożowej

nazwa

Wykonanie

Likier z kawy zbożowej nadaje się na zimowy wieczór dla rozgrzania atmosfery, a także jako dodatek do letniego deseru, np. polania lodów. Przepis oczywiście modyfikujemy pod własny gust - ja dałam wódkę zamiast spirytusu, bo nie lubię mocnych likierów, a także więcej dosłodziłam niż w oryginale, bo lubię słodkie likiery. Likier nie jest gęsty, jeśli chcemy osiągnąć gęstszy likier trzeba by zmienić mleko na słodzone i dodać spirytusu, by mniej rozcieńczyć mleko. Dla mnie taki jak podany poniżej jest w sam raz. Źródło .
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
3-4 czubate łyżki kawy zbożowej (u mnie Inka)
6-8 łyżek cukru
0,5-1 szklanki wódki (może być oczywiście spirytus, jeśli lubimy mocne trunki)
Mleko zagotowujemy, wlewamy do kawy. Mieszamy. Dodajemy cukier wg smaku pamiętając, że po dodaniu alkoholu i odstaniu kilku dni likier będzie mniej słodki. Następnie odstawiamy na chwilę płyn, by osiągnął temperaturę pokojową. Dolewamy wódki wg upodobań (po kilku dniach likier straci na intensywności, więc 0,5 szklanki to minimum). Wlewamy do wyparzonej wrzątkiem butelki i odstawiamy na minimum 3 dni do lodówki.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/12/Likier-z-kawy-zbozowej.html