Wykonanie
Przepis tylko dla dorosłych :-)Jest to jeden z
alkoholi, który przyrządza mój mąż. Trunek jest mocny, jednak zapewniam, że nie boli po nim głowa :-)Składniki:2 kg
śliwek2 l
spirytusu 95%1/2 kg
cukru1/2 litra
wodyWykonanie:
Śliwków dwa kilo wydryluj, aby przystojnie. Pestki wyjmij, trzydzieści ich utłucz i do butla daj, a litrem
spirytusu zalawszy, zakorkuj go co duchu, papierem potym zwiąż. Trzy albo cztery miesiące nie tykaj go, niech sobie stoi. Jak te miesiące miną, użyjesz essencyi tak urobionej na
śliwowicę, a to tym sposobem.
Syrop z pół kila
cukru i dwu szklanek
wody zagotuj, a wyklarowany i wyszumowany należycie, odstaw z kuchni, zaczym powoli do tegoż
syropu litr
spirytusu wlej, po trosze gotowej essencyi dodawając, a potym na powrót do butla zlej i na nowo czas pewien daj mu pokój, aby się
śliwowica przednia sklarowała, poczym przez flanelę filtruj, w butelki zlewaj, zakorkuj i nie popijaj, aż pół roku minie i wyborną, a wystałą się stanie.
Na zdrowie :-D