ßßß Cookit - przepis na Łopatka w marynacie z bazylią

Łopatka w marynacie z bazylią

nazwa

Wykonanie

Doskonale nadaje się na danie główne jak i również do kanapek :-)
Składniki:
1 1/2 kg ładnej łopatki wieprzowej
marynata do mięs Kamis
listki świeżej bazylii
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę wg przepisu na opakowaniu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, Dodać do marynaty i natrzeć nią mięso. Jeżeli istnieje potrzeba łopatkę powiązać sznurkiem. Obłożyć też listkami świeżej bazylii. Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić do lodówki na całą noc, albo dłużej, ja trzymałam dwa dni.
Następnie wstawić do piekarnika w temp. 180 st. C na półtorej godziny, po czym rozciąć rękaw i piec jeszcze 20 minut, żeby skórka się zrumieniła.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2012/04/Lopatka-w-marynacie-z-bazylia.html