Wykonanie


Doskonale nadaje się na danie główne jak i również do kanapek :-)Składniki:1 1/2 kg ładnej
łopatki wieprzowejmarynata do
mięs Kamislistki świeżej
bazyliioliwa z oliwek3 ząbki
czosnkuWykonanie:Umyte
mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę wg przepisu na opakowaniu.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, Dodać do marynaty i natrzeć nią
mięso. Jeżeli istnieje potrzeba
łopatkę powiązać sznurkiem. Obłożyć też listkami świeżej
bazylii. Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić do lodówki na całą noc, albo dłużej, ja trzymałam dwa dni.Następnie wstawić do piekarnika w temp. 180 st. C na półtorej godziny, po czym rozciąć rękaw i piec jeszcze 20 minut, żeby skórka się zrumieniła.Smacznego :-)
