ßßß Cookit - przepis na Duszona wątróbka z cebulą

Duszona wątróbka z cebulą

nazwa

Wykonanie

Wątróbkę należy jeść, bowiem jest zdrowa i smaczna :-). Szczególnie polecana dla osób z niedokrwistością, gdyż dostarcza organizmowi dużo żelaza. Nie będę Was namawiać do jedzenia surowej wątróbki, bo sama takiej bym też nie zjadła, aczkolwiek w surowej postaci jest najzdrowsza :-)
O to moja propozycja, jak zrobić z niej pyszne danie obiadowe...
Składniki:
50 dkg wątróbki drobiowej
2 cebule
olej
sól, maggy
ok. 3 łyżki mąki
Wykonanie:
Wątróbkę wypłukać i oczyścić z przerostów. Oprószyć każdy kawałek mąką, po czym usmażyć na rozgrzanym oleju (zrumienić). Osobno zeszklić na oleju pokrojoną na półksiężyce i posoloną cebulę. Dodać do wątróbki, chwilkę podusić pod przykryciem. Na koniec skropić wątróbkę maggy.
Podawać z ugotowanymi ziemniaczkami i dowolną surówką.
Tak przyrządzoną wątróbkę można też zjeść z pieczywem.
Źródło:http://agattek.blox.pl/2012/02/Duszona-watrobka-z-cebula.html